skip to Main Content

Water drinken

Water Drinken

Water is een van onze eerste levensbehoeften. Zonder overleven we niet.

Wist je dat ons lichaam voor meer dan de helft uit vocht bestaat? Bij vrouwen is dat ongeveer 52%, bij mannen 63% en bij baby’s zelfs 75%. Vrouwen hebben minder vocht in hun lichaam omdat ze over het algemeen meer vet hebben dan mannen.

We verliezen vocht o.a. via de huid door te transpireren, via urine, ontlasting en de luchtwegen. Het is nodig om wat je aan vocht verliest aan te vullen, dat gaat niet vanzelf. Vocht krijg je binnen door te drinken maar zit ook in voeding zoals groente en fruit.

Water en lemoen

Vocht bestaat voor een groot deel uit water en is belangrijk voor:

 • het oplossen van  voedingsstoffen, waardoor deze kunnen worden opgenomen in de darm
 • het  transport van voeding- en afvalstoffen in het bloed
 • het regelen van je lichaamstemperatuur

Uitdroging

Als je te lang niets drinkt, kunnen er uitdrogingsverschijnselen optreden, zoals dorst, sufheid, minder zweten en plassen, donkere urine, minder elasticiteit van de huid of flauwvallen door verlaging van de bloeddruk. Voor ernstige uitdroging is verwarring een aanwijzing, omdat vooral de hersencellen hier gevoelig voor zijn. Bij bepaalde ziektes kan ook uitdroging ontstaan.

Zonder vocht kan een mens maar een paar dagen overleven en pasgeboren baby’s nog korter.

Te veel vocht kan ookWater drinken

Helaas kan te veel vocht een risico opleveren zoals vochtophoping in de hersenen. Dit komt bijna nooit voor, alleen als je extreem veel drinkt. De nieren kunnen ongeveer 0,7 tot 1 liter water per uur verwerken.

Je hebt meer of extra vocht nodig als:

 • je zwanger bent: zwangeren hebben een beetje meer vocht nodig, maar dat nemen ze makkelijk in als ze 1,5 tot 2 liter water drinken.
 • borstvoeding geeft: 2 tot 2,5 liter per dag
 • je (te) veel  alcohol drinkt: alcohol heeft een vocht uitdrijvend effect
 • intensief sport: je kunt dan wel 1 tot 2 liter vocht per uur verliezen
 • het warm is: drink dan ook meer dan anders op een warme dag
 • je zout eet of eten neemt waarin veel eiwitten zitten: Het lichaam heeft extra vocht nodig om van al het zout en de afbraakproducten van eiwit af te komen.
 • je ziek bent: bij bijvoorbeeld overgeven en diarree gaat veel vocht verloren, waardoor het belangrijk is veel meer te drinken dan normaal.

Water met lemoen

Hoeveel moet je drinken per dag?

We hebben dagelijks zo’n 1,5 tot 3 liter vocht nodig, dit verschilt echter per persoon. Hoeveel vocht je precies nodig hebt hangt af van levensomstandigheden zoals;

klimaat; bij warm weer, activiteiten; tijdens sport of zware inspanning,  gezondheid, lichaamsgewicht, leeftijd, geslacht enz. Je zult bijvoorbeeld tijdens zware arbeid of sport meer vocht nodig hebben dan wanneer je inactief bent en je dag achter een bureau doorbrengt.

Een gedeelte van het vocht dat we nodig hebben kunnen we uit onze voeding halen, bijvoorbeeld uit groente en fruit, en een heel klein gedeelte komt vrij door  allerlei lichaamsprocessen.

De rest, zo’n 1,5 tot 3 liter moeten we binnenkrijgen door het drinken van vocht. Dit kan alles zijn; vruchtensap, groentesap, koffie, thee, frisdrank, melk, etc. Puur water heeft echter een groot voordeel omdat het geen calorieën en/of andere toevoegingen bevat.

Gemiddelde aanbevolen hoeveelheid vocht per dag (liter)

Er zijn verschillende rekensommetjes om je vochtbehoefte te berekenen. De een zegt: 2.85 ml x je lichaamsgewicht en de ander weer 0.03 ltr x lichaamsgewicht. Laatste is het makkelijkst uitrekenen. Stel je weegt 65 kg. Dat is je behoefte dus 0.03 x 65 = 1,95 liter. Dit is eigenlijk de basis, niet rekening houdende met bovenstaande omstandigheden.

Bij kinderen ligt dat iets anders. Zij hebben meer vocht nodig dan een volwassene.

Leeftijd jongens Meisjes
1-4 1,1 1,1
4-7 1,2 1,2
7-10 1,3 1,2
10-13 1,6 1,4
13-16 1,8 1,5
16-19 2,0 1,7

Afvallen en Detoxen met waterDrankDrank

Water drinken is ook een prima hulp bij het afvallen. Niet alleen geeft het een vol gevoel, maar natuurlijk is het ook beter dan het drinken van calorie houdende drankjes.

 • Een glas water drinken voor het eten zorgt er voor dat je minder eet. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die dit deden sneller afvielen dan degenen die dat niet deden
 • In een nieuw onderzoek beweert  men dat veel water drinken een gunstig effect heeft op je stofwisseling. Deze zou zelfs 3% sneller zijn, waardoor je meer vet verbrand.
 • Door het drinken van water raak je meer afvalstoffen kwijt; het spoelt je lichaam lekker door. Je moet niet voor niets vaker naar het toilet.   

Tevens helpt veel water drinken bij het afvoeren van afvalstoffen en is het  een ondersteuning bij een  ontgiftingsproces. Vocht  is het belangrijkste onderdeel van een Detox programma.

Hoe kun je merken dat je te weinig water drinkt?

Het eerste seintje wordt gegeven door de hersenen; je krijgt dorst. Dit is eenvoudig op te lossen.

Drink je echter dagelijks te weinig water kun je dit merken aan;

 • Je urine, deze wordt geler en donkerder
 •  s’ morgens word je wakker met een droge mond
 • of je bent vaak moe, hebt last van hoofdpijn, duizeligheid en zelfs verminderde concentratie zonder duidelijke reden
 • Je hebt honger, ook al heb je goed gegeten
 • Je kan het ook aan je huid zien. Die is dof en/of rimpelig

Water met een smaakje

water met frruit

Hele dag water drinken kan vervelen. Zelf heb ik elke dag twee kannen water in de koelkast staan waar ik soms een natuurlijk smaakje aan toevoeg. Dat kan van alles zijn.

 • Paar Muntblaadjes met citroen schijfjes
 • Stukjes gember of komkommer
 • Sinaasappelstukjes
 • Lekker vers fruit zoals aardbeien of wat dan ook op dat moment beschikbaar is uit het seizoen

Hier zijn genoeg recepten voor te vinden!

 

 

 

 

Back To Top