Vegetarisch koken, waarom en hoe?

Vegetarische koken.
Als je opgegroeid bent met vlees, aardappels en groente met jus als avondeten, weet je niet beter. Misschien denk je er niet eens bij na hoe het allemaal op je bord belandt. Het is ‘gewoon’ een stuk vlees. Ook het plakje ham of kipfilet komt uit een verpakking en is voor velen niets meer dan hartig beleg voor op je boterham.
Mijn verhaal.
Op een dag besloot mijn, toen 6 jarige dochter nooit meer vlees te willen eten. Haar woorden waren dat ze geen ‘stuk dood dier of gemalen koe’ op haar bord wilde hebben. Tot de dag van vandaag, ze is nu 40 +, heeft ze ook nooit meer iets van vlees gegeten.
Ik hield altijd al van veel variatie en fantasie in mijn keuken en vlees hoefde niet perse een onderdeel van de maaltijd te zijn. Eén dag of een paar dagen per week zonder is/was sowieso nooit een probleem.
Het gevoel wordt steeds sterker als ik nu alle vleesafdelingen in de supermarkten zie. Weet jij wat de achtergrond is? Hoe die dieren daar zijn gekomen om ons een stuk vlees te geven op ons bord?
Vlees is een massaproduct geworden
We gaan steeds minder naar de slager voor een stukje vlees, het is een massaproduct geworden! De kilo knallers vliegen je om je oren in de supermarkt.
Het dierenleed is één van de redenen waarom veel mensen besluiten vlees uit het menu te schrappen. Vlees moet zo goedkoop mogelijk geproduceerd worden met alle dramatische gevolgen van dien. Denk aan de megastallen. De dieren worden met duizenden opgesloten alsof het ‘dingen’ zijn zonder enig gevoel. Dieren voelen wel degelijk liefde, pijn en verdriet.
Ze moeten zo snel mogelijk volgroeid zijn om naar de slacht te kunnen en goedkoop op je bord te liggen.
Steeds meer Nederlanders eten één of meerdere dagen per week geen vlees, kip of vis. Daarmee groeit het aantal flexitariërs. Dat is niet zo gek, want vegetarisch eten kent grote voordelen.
Redenen om dierlijke producten te laten staan.
1. Je veroorzaakt minder dierenleed Als je altijd vegetarisch zou eten, worden gemiddeld 900 dieren niet voor jou alleen geslacht. ( info: Wakker dier)
2. Je leeft gezonder Vegetariërs leven gezonder. Te veel rood en bewerkt vlees kan voor gezondheidsproblemen zorgen, zoals hart- en vaatziekten, beroertes, diabetes en kanker. Denk alleen maar aan de manier hoe dieren worden gefokt, niets natuurlijks aan, hoe ze snel moeten groeien, niet de juiste voeding en beweging krijgen.
3. Het is beter voor klimaat en milieu De veehouderij veroorzaakt wereldwijd 14,5 procent van alle broeikasgassen die vrijkomen door menselijk handelen. Jaarlijks stoot één koe net zo veel broeikasgassen uit als één auto die ruim anderhalf keer de aarde rondrijdt. Voor elke kilo vlees is ontzettend veel water en voer nodig. Voor de productie van dit voer wordt soms tropisch oerwoud gekapt, met het verdwijnen van biodiversiteit als gevolg. (Info: wakker dier)
4. Vegetarisch eten wordt steeds lekkerder Wat mij betreft kan dat zonder vleesvervangers, deze zijn niet bepaald een gezonde optie. Er is van alles mee gedaan om het de smaak en uiterlijk van vlees te geven. Laat je fantasie eens gaan of laat je inspireren door een vegetarisch kookboek.
Vegetariër of Flexitariër?
Waar flexitariërs vaker vegetarisch eten, laten vegetariërs vis en vlees helemaal staan. Momenteel telt ons land ruim 750 duizend vegetariërs. Wie wel vis en schaaldieren eet, leeft pescotarisch. Veganisten kiezen ervoor om helemaal geen dierlijke producten te eten of te gebruiken. Dus ook bijvoorbeeld geen eieren, kaas of melk. Ik hoop dat je door het lezen van deze blog misschien erover gaat nadenken om toch minder, of helemaal geen vlees meer te eten. Wie weet doe je dat al jaren! Begin anders eens met 1 dagje per week.
Onderstaand heb ik wat boeken verzameld waar heerlijke recepten in staan. Voor de ervaren- of beginnende vegetariër of flexitariër. Neem eens een kijkje.