skip to Main Content

seizoensgroente en fruit

Seizoensgroente En Fruit

Met het veranderen van de seizoenen gaan we ook anders eten.

Ik vind het heerlijk om elke week op de markt, in mijn kleine dorpje, groente en fruit in te slaan.  Lekker vers en niet in plastic verpakt.

Liever koop ik geen voorgesneden, gewassen  groente in de supermarkt. En zeker geen groente dat van ver komt en niet in het seizoen thuishoort.

 Groente en fruit dat van ver komt verliest aan smaak en de nodige vitamientjes.aardbeien

Denk hierbij aan de gemaakte kilometers. Fruit en groente van ver is belastend voor het milieu. Het wordt geoogst als het nog niet rijp is en dus niet zongerijpt. Verliest daardoor aan smaak en vitamientjes.

Wist je dat;

  • bij verpakte, gewassen groente verpakkingsgassen zijn toegevoegd? Dit om de houdbaarheid te verlengen.
  • Bij het voorsnijden wat voedingstoffen verloren kunnen gaan? Hier zijn de meningen overigens over verdeeld.
  • Groente en fruit uit de EU minder/veiligere  pesticiden bevat dan sommige exotische gewassen?
  • Bij het wassen van groente zand en bacteriën worden verwijdert maar bestrijdingsmiddelen moeilijk afwasbaar zijn?

Biologische groente en fruit is nog altijd de beste keus.

Begrijp dat het misschien wel een luxe is om overdag boodschappen te kunnen doen. Dat kan niet iedereen.  Ik adviseerde laatst iemand om verse groente op de markt te kopen.  “Hoe dan?” was haar reactie, “Ik werk  36  uur per week!”.  Ook heel jammer dat de groenteboer langzaam verdwijnt uit onze samenleving. Zij kunnen  niet meer opboksen tegen de grote supermarkt ketens.

We laten dit gebeuren omdat alles snel en makkelijk  moet in onze samenleving.

Kijk eens of er een biologische winkel of boerderij bij jou in de buurt is. Velen bezorgen ook thuis!

Groente JuniGroente Juli

Groente Augustus

 

 

groente september

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TIP:

De groenteman weegt alles netjes  af;

onsje van dit, pondje of kilootje van dat. Gewoon wat je nodig hebt zodat er niets  weggegooid hoeft te worden.

Eet minstens 300 gram groente en minimaal twee stuks fruit per dag.

Eet altijd wat het seizoen oftewel de natuur  biedt.  Varieer en verzin gerechten  afhankelijk van wat er beschikbaar en vers is in het betreffende seizoen.

seizoenen

BOEKENTIPS:

Wil je wat ideetjes opdoen en elk seizoen iets verrassend lekkers op tafel zetten? Hier is genoeg leesvoer over te vinden.

KOKEN IN HET SEIZOEN

 

Back To Top