skip to Main Content

Intermittent fasting

Intermittent Fasting

Wat is intermittent fasting.

Intermittent fasting is geen dieet. Je kunt het eerder zien als een eetpatroon of leefstijl . Bij intermittent fasting schakel je  tussen korte periodes van eten en langere periodes van vasten. Het zegt niets over wat je moet eten, maar wel wanneer.

De meest populaire vorm  is de 16:8 methode.

Hierbij vast je elke dag zestien uur aaneen en eet je in een tijdsbestek van 8 uur. Je kiest zelf de tijd die het beste in je leefpatroon past. Ik zelf eet dan bijvoorbeeld alleen tussen 12.00 uur s’middags en 20.00 uur s’avonds. Uiteraard is het wel de bedoeling dat je dan  veel drinkt.

En hierbij denk je natuurlijk niet aan calorierijke drankjes.

Voor sommigen is intermittent fasting lastig te begrijpen. We hebben allemaal geleerd dat een ontbijt de belangrijkste maaltijd is van de dag. Maar het is niet vreemd dat er ook mensen zijn die s’morgens geen hap door de keel krijgen. Voor hen is het een natuurlijk iets om later op de dag te beginnen met eten.  Het is ook iets wat je kunt leren en het proberen waard.

Ook is er een methode (5:2 methode) waarbij je bijvoorbeeld  5 dagen gewoon verstandig  eet en dan vervolgens 2 dagen maar heel weinig calorieën tot je neemt. Voor de vrouw ongeveer 500 kcal en de 600.

Intermittentfasting

Intermittent fasting is niet  voor iedereen aan te raden. Ik denk dan aan bijvoorbeeld een persoon die; 

  • een eetstoornis heeft, of heeft gehad
  • veel chronische stress heeft
  • andere (chronische) medische problemen heeft
  • Ook zou ik het kinderen in de groei niet aanraden.

Vraag bij twijfel altijd advies van de huisarts.

Je hoeft dit patroon trouwens niet dagelijks te volgen. Je kunt ook bijvoorbeeld om de dag of een paar dagen per week vasten.

Luister goed naar je lichaam als je begint met intermittent fasting.  Als vasten je stresst, of als je je zwak of ziek voelt tijdens het vasten, kun je je vastenperioden beter verkorten of het periodiek vasten helemaal overslaan.

Maar geef het niet binnen een paar dagen op. Elke verandering van leefstijl is in het begin moeilijk. Gelukkig is hier het spreekwoord ‘de aanhouder wint’ op zijn plaats. Één à twee weken doorbijten doet meestal wonderen!

Voordelen van Intermittent fasting zijn er legio

Ons gestel beschikt van nature over een ontgiftend vermogen. Helaas wordt ons lichaam  steeds vaker blootgesteld aan toxische stoffen. Hierdoor is het geen overbodige luxe om het ontgiftend vermogen van ons lichaam te ondersteunen en te stimuleren.

Intermittent fasting kan hierbij helpen. Doordat we het aantal eetmomenten beperken kan ons lichaam namelijk beter herstellen.

Uit onderzoek is gebleken dat door  intermitent fasting je  beter bestand bent tegen vrije radicalen, maar ook tegen o.a. ontstekingen en virussen. Je voelt je fitter.

Ondanks dat je het niet moet zien als een dieet kan je er toch van afvallen, natuurlijk afhankelijk van wat je eet buiten het vasten.  Je mag maar een bepaalde periode eten! Dus tussendoor niet s ‘avonds nog even lekker snacken of zo.

Zo zijn er nog enorm veel positieve resultaten.

Wil je meer weten ? Over intermittent fasting is genoeg leesvoer.

Zelf adviseer ik wel sowieso altijd een multi vitamine te slikken.

Back To Top