Etiketten Voedingssupplementen

Lees jij etiketten van supplementen die jij koopt of ga je gewoon af op wat er op de voorkant van het potje staat?Geloof je dat als er op een potje Vitamine C staat dat het ook enkel om vitamine C gaat? Denk je gezond geslaagd te zijn als de vitamine ook nog eens spotgoedkoop is? Geloof je dat er geen suiker in zit als dat erop staat? Laat je niet misleiden door wat er voor naam op het potje staat. Lees eerst het etiket op de achterkant voordat je het product in je winkelmandje stopt. Een goed product weet je te herkennen door het etiket op de achterkant nauwkeurig te lezen.
Voorbeeld. Potje Vitamine van een bekende drogist. Pijs € 2,19 en zelfs tweede potje voor de helft van de prijs! Hoe is dit mogelijk en hoe puur en gezond is dit? Wanneer ik het potje C-80 bekijk lees ik op de voorkant: 300 kauwtabletten, Suikervrij, Immuunsysteem. Dat klinkt goed. Maar op de achterkant staat het volgende: Ingrediënten: (Als eerste)Vulstoffen (sorbitol, microkristallijne cellulose): Dit zijn E -nummers E420 en E460 vitamine, Hoeveel en wat??? geheel geharde raapzaadolie: enkel voor de houdbaarheid en versteviging en van geen enkele gezonde waarde stabilisator (magnesiumzouten van vetzuren): E470 aroma (sinaasappel), voor de sinaasappel smaak zoetstof (sucralose). Een suikervervanger, bekend of liever berucht als E955 Kortom een potje vol nutteloze en zelfs ongezonde troep. En dat is wettelijk toegestaan! Als het maar vermeld wordt. Helpt het? Ik denk van niet als je de ingrediënten leest. En daar moet je dan 3 per dag van slikken!! Voor deze prijs is het ook onmogelijk een puur product te produceren. Denk alleen al aan de productiekosten, arbeid en materiaal (potje). Teksten op etiketten zijn wettelijk bepaald
Claims voor een supplement. Helaas mag een fabrikant geen gezondheidsclaims op een supplement zetten, zonder een bijwoord althans. Zoals; ‘de evaluatie van het supplement is nog in behandeling bij de EFSA’. Claims mogen alleen op het potje staan wanneer deze wetenschappelijk zijn bewezen. Jammer genoeg is dat meestal niet zo bij de meeste supplementen, terwijl het vaak om ingrediënten gaat die al eeuwen hun werkzaamheid hebben bewezen. Bij chemische medicatie is een ‘wettelijk bewijs van werking’ veel sneller geleverd. Hier vind je dan wel een pagina vol met bijwerkingen vermeld. Ook spijtig dat belangrijke supplementen, waar veel mensen een tekort aan hebben, ook niet via de huisarts te krijgen zijn. Wanneer je voor een supplement kiest, ga dan voor puur. Ja, dat is duurder, maar je krijgt wat je wilt! Wil je meer weten over dit onderwerp adviseer ik je het handige boekje ;”Wat zit er in uw eten” aan te schaffen. Niet alleen voor het nalezen van wat er in supplementen zit maar ook in je dagelijkse eten! In dit boekje staan alle E-nummers vermeld! Een must have voor degenen die gezond en bewust door het leven willen. Wees kritisch als het over je gezondheid gaat.
|