skip to Main Content

Etiketten Voedingssupplementen

Etiketten Voedingssupplementen

Lees jij etiketten van supplementen die jij koopt of ga je gewoon af op wat er op de voorkant van het potje staat?

Geloof je dat als er op een potje Vitamine C staat dat het ook enkel om vitamine C gaat? Denk je gezond geslaagd te zijn als de vitamine ook nog eens spotgoedkoop is?

Geloof je dat er geen suiker in zit als dat erop staat?

Laat je niet misleiden door wat er voor naam op het potje staat. Lees eerst het etiket op de achterkant voordat je het product in je winkelmandje stopt.

Een goed product weet je te herkennen door het etiket op de achterkant nauwkeurig te lezen. 

  • Het ingrediënt dat als eerste genoemd wordt is het ingrediënt waar het meeste van is gebruikt.
  • Hoe meer ingrediënten er op het potje staan, des te minder is de puurheid en dus  des te meer toevoegingen.

Voorbeeld.

Potje Vitamine van een bekende drogist. Pijs € 2,19 en zelfs tweede potje voor de helft van de prijs! Hoe is dit mogelijk en hoe puur en  gezond is dit?Kruitvat Vitamine C

Wanneer ik het potje  C-80 bekijk lees ik op de voorkant: 300 kauwtabletten, Suikervrij, Immuunsysteem. Dat klinkt goed.

Maar op de achterkant staat het volgende:

Ingrediënten:

 (Als eerste)Vulstoffen (sorbitol, microkristallijne cellulose): Dit zijn E -nummers  E420 en E460

vitamine, Hoeveel en wat???

geheel geharde raapzaadolie: enkel voor de houdbaarheid en versteviging en van geen enkele gezonde waarde

stabilisator (magnesiumzouten van vetzuren): E470

aroma (sinaasappel), voor de sinaasappel smaak

zoetstof (sucralose).  Een suikervervanger, bekend of liever berucht  als E955

Kortom een potje vol nutteloze en zelfs ongezonde troep. En dat is wettelijk toegestaan! Als het maar vermeld wordt.  Helpt het?  Ik denk  van niet als je de ingrediënten leest.  En daar moet je dan 3 per dag van slikken!!

Voor deze prijs is het ook onmogelijk  een puur product te produceren. Denk alleen al aan de productiekosten, arbeid en materiaal (potje).

Teksten op etiketten zijn wettelijk bepaaldVitamine C.

  1. Teksten voor etiketten zijn aan strenge regels gebonden. Deze zijn vastgelegd door de Europese Voedselveiligheid en de Nederlandse warenwet.
  2. Allereerst begint met natuurlijk met de naam van he product.  Bijvoorbeeld Vitamine C.
  3. Vervolgens de ingrediënten, zodat je  meteen kan zien, wat de hulp- en vulmiddelen zijn en hoeveel. Waar het meeste van in zit wordt als eerste vermeld.
  4. Deze ingrediënten staan ook in een tabel vermeld, hoeveel mg bijvoorbeeld.
  5. Ook staat er een RI nummer, deze geeft aan hoeveel een gemiddelde volwassen persoon per dag nodig zou hebben.
  6. En last but nog least een doseringsadvies en hoeveel er in het potje zit.  Je weet dan hoelang je met een potje vooruit kan.
  7. Eventueel een waarschuwing, bijvoorbeeld; niet onder de 12 jaar, raadpleeg uw arts bij medicijngebruik, zwangerschap, borstvoeding etc.

Claims voor een supplement.

Helaas mag een fabrikant geen gezondheidsclaims op een supplement zetten, zonder een bijwoord althans.   Zoals; ‘de evaluatie van het supplement is nog in behandeling bij de EFSA’. Claims  mogen alleen op het potje staan wanneer deze wetenschappelijk zijn bewezen. Jammer genoeg is dat meestal niet zo bij de meeste supplementen, terwijl het vaak om ingrediënten gaat die al eeuwen hun werkzaamheid hebben bewezen. Bij chemische medicatie is een ‘wettelijk bewijs van werking’ veel sneller geleverd.  Hier vind je dan wel een pagina vol met bijwerkingen vermeld.  Ook spijtig dat belangrijke  supplementen,  waar veel mensen een tekort aan hebben, ook niet via de huisarts te krijgen zijn.

Wanneer je voor een supplement kiest, ga dan voor puur. Ja, dat is duurder, maar je krijgt wat je wilt!

Wil je meer weten over dit onderwerp adviseer ik je het handige boekje ;”Wat zit er in uw eten” aan te schaffen. Niet alleen voor het nalezen van wat er in supplementen zit maar ook in je dagelijkse eten! In dit boekje staan alle E-nummers vermeld!

Een must have voor degenen die gezond en bewust door het leven willen. Wees kritisch als het over je gezondheid gaat.

 

 WAT ZIT ER IN UW ETEN

 

 

 

 

 

Celinda ten Brink

Voorheen eigen sportschool; 'Celinda's Studio'. Momenteel beheerster van verschillende websites over gezondheid. Orthomoleculaire Detoxcoach, Living Fit Consultant en Orthomoleculaire Kindercoach. Mijn missie; 'Gezonde voeding als beste medicijn'.

Back To Top